Siirry sisältöön
Airut 7/2020

Älykaiuttimet – kodin pienet apulaiset

Pyöreä korkea älykaiutin pöydällä.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: beeboys / Shutterstock.com

Tieteiskirjallisuudessa ja -elokuvissa on tietokoneita, jotka kommunikoivat käyttäjänsä kanssa puhumalla. Hurjimmissa skenaarioissa nämä tietokoneet hyökkäävät luojiaan vastaan ja ihmiset elävät betonibunkkereissa tietokonesotien raunioittamassa maailmassa.

Teksti Johanna Herranen

Puheella kommunikoiva tekoäly on jo nyt arkipäivää. Se ei ole valtaamassa maiden hallituksia vaan on käytössä tavallisten ihmisten kodeissa, kun älykaiuttimien suosio kasvaa.

Älykaiuttimista tunnistaa komennot

Älykaiutin on sananmukaisesti kaiutin, jolla on aivot. Aivoina toimii joku muutamasta tunnetusta suurten teknologiajättien kehittämästä niin sanotusta älykkäästä avustajasta. Näitä avustajia ovat Applen laitteista tuttu Siri, Googlen Assistant, Amazonin Alexa ja Mic­rosoftin Cortana.

Älykaiuttimessa on mikrofoni ja se kuuntelee kotona käytäviä keskusteluja. Kun se kuulee niin sanotun herätysfraasin, englanniksi wake wordin, se tietää, että komento on osoitettu sille ja suorittaa puheentunnistuksen ja halutun toiminnon, esimerkiksi vastaa kysymykseen. Älykaiuttimet tarvitsevat internet-yhteyden toimiakseen, sillä puheentunnistus tehdään internetissä olevilla palvelimilla.

Yhdysvalloissa pienen pöydällä nököttävän pömpelin avulla voi jo tilata pizzan tai lentoliput, tehdä pöytävarauksen ravintolaan ja paljon muuta. Suomessa älykaiuttimien käyttö on vielä melko rajallista, sillä suuret elektroniikkavalmistajat eivät vielä toistaiseksi ole tuoneet älykaiuttimiinsa kattavaa suomen kielen tunnistusta.

Suomesta saa tällä hetkellä Amazonin ja Googlen älykaiuttimia. Myös muut valmistajat kuten JBL ja Bose myyvät kaiuttimia, joihin on integroitu Amazonin tai Googlen älykäs avustaja. Applen Siri-avustajan sisältävä HomePod tai Microsoftin Cortanaa hyödyntävä Revoke-älykaiutin eivät ole toistaiseksi myynnissä Suomessa.

Kaikki alkoi Amazonista

Musta pyöreä matala laite, jossa on sininen valojuova, joka kiertää laitetta, ja jonka päällä on neljä nappulaa.
Amazon Echo Dot.

Ensimmäinen älykaiutin, elektroniikkajätti Amazonin kehittämä Amazon Echo tuli markkinoille Yhdysvalloissa vuonna 2014. Älykaiuttimeen integroitu Amazonin älykäs avustaja Alexa vastaili kysymyksiin säästä ja soitti pyynnöstä musiikkia. Aluksi Amazon Echon saivat käyttöönsä vain harvat ja valitut. Sittemmin sen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti ja se on kehittynyt pienestä tekoälysihteeriköstä kodin laitteiden ja viestinnän keskukseksi. Echon rinnalle on myös tullut pienempi ja hinnaltaan huokeampi Echo Dot, jossa on samat toiminnot kuin Amazon Echossa. Nykyään saa myös näytöllisiä Alexa Show -laitteita, joissa Alexa voi pyynnöstä näyttää vaikkapa elokuvia.

Amazonin laitteita saa myös Suomesta. Pieni Amazon Echo Dot -älykaiutin maksaa keskimäärin 60 euroa. Suomea Alexa ei osaa, mutta sen kanssa voi kommunikoida englanniksi tai vaikkapa saksaksi.

Alexa voi lukea pyynnöstä uutiset, sytyttää tai sammuttaa yhteensopivat valot ja paljon muuta. Se osaa myös koko joukon erilaisia sana- ja musiikkivisailupelejä, joita voi pelata yksin tai yhdessä perheen kanssa, mutta vain jollain Alexan ymmärtämällä kielellä. Alexaan voi halutessaan lisätä erilaisia toimintoja. Niitä ovat muun muassa Dr. Dog -koiratohtori, jolta voi kysellä yleisistä koiran ruokintaan liittyvistä asioista tai vaikkapa Meow, joka saa Alexan puhumaan kirjaimellisesti kissaa, kunnes joku käskee sitä lopettamaan komennolla stop.

Älykaiutin voi olla hyödyllinen myös keittiössä. Se toimii ajastimena ja osaa jopa etsiä reseptejä internetistä. Se osaa myös kertoa, paljonko jossakin herkussa on kaloreita.

OK Google

Musta pyöreä matala laite, joka on kiinni valkoisessa johdossa. Laitteen päällä on sininen, punainen, keltainen ja vihreä valo.
Google Nest.

Toukokuussa 2016 teknologiajätti Google julkisti kehittäjäkonferenssissaan tuovansa markkinoille Google Home -älykaiuttimen. Google Homen aivoina toimii myös tuolloin julkistettu Googlen puhelimistakin tuttu Google Assistant -tekoäly, joka korvasi aiemman Google Now -palvelun. Googlen kaiuttimet reagoivat fraasiin ”OK Google” tai ”Hey Google”.

Nykyään Googlen kaiuttimet ovat nimeltään Google Nest -kaiuttimia ja niissä on pitkälti samat toiminnot kuin Amazoninkin laitteissa. Halvin, hieman hampurilaista muistuttava Google Nest Mini -kaiutin maksaa Suomessa keskimäärin 59 euroa.

Googlen laitteet ymmärtävät suomen kieltä parhaiten. Vaikka Google Assistant ei vielä osaa ottaa vastaan komentoja suomeksi, se osaa kuitenkin toimia tulkkina kahden kielen välillä, joista toinen voi olla suomi. Googlen käännöstaitoihin ei kuitenkaan kannata vielä täysin luottaa, vaikka keskustelun asiasisältö varmasti useimmissa tapauksissa tulee sen avulla ymmärretyksi. Käyttäjän tarvitsee vain sanoa esimerkiksi englanniksi: ”OK Google, interpret from English to Finnish” saadakseen tulkkipalvelun käyttöön.

Älykaiuttimet ja kodin automaatio

Olipa käytössä sitten Googlen tai Amazonin avustaja, sen avulla voi luoda kotiinsa tieteis­elokuvan tunnelmaa. Nykyään saa jo ilmastointilaitteita, lukkoja, erilaisia valaisimia ja kodinkoneita, joita voidaan ohjata käyttäen Alexaa tai Google Assistantia. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat.

Ohjelmoinnista ymmärtäville on tarjolla työkaluja, joilla avustajille voi luoda niin sanottuja rutiineja. Tällaisia voivat olla esimerkiksi aamurutiini, joka sytyttää valot, lukee uutiset, käynnistää kahvinkeittimen ja kertoo päivän sään.

Koska älykkäät avustajat tarvitsevat internetiä toimiakseen, yksityisyydensuojastaan kiinnostunutta ihmistä saattaa häiritä tieto, että kodin ääniä ja keskusteluja ladataan internetissä olevalle palvelimelle. Palveluntuottajat tarjoavat käyttäjille mahdollisuutta kuunnella ja poistaa nettiin ladattu sisältö tarvittaessa. Salaisia liikeneuvotteluja ei kuitenkaan ehkä kannata käydä älykaiuttimen kuullen. Onneksi niistä kaikista löytyy mikrofonin mykistyskytkin – ja mikäli haluaa olla aivan varma, ettei avustaja kuuntele, voi älykaiuttimen pistokkeen irrottaa seinästä.