Mikropuheesta uusi versio
Mikropuheen uusi versio 5.4 on maksuton ja toimii Windowsin ja Linuxin ruudunlukuohjelmissa.
Ruudunlukuohjelma tulkitsee näytön sisältöä käyttäjälle koneellisena puheena, pistekirjoituksena tai näiden yhdistelmänä. Puheen tuottamiseksi ruudunlukuohjelmaan täytyy asentaa puhesyntetisaattori, kuten esimerkiksi Suomessa pitkään käytössä ollut Timehouse Oy:n kehittämä Mikropuhe.
Puhesyntetisaattorin pitää kertoa näytön sisällöt nopeasti ja virheettömästi. Jotkut puhesyntetisaattorit yrittävät tulkita liikaa. Esimerkiksi iPhonessa käytettävä VoiceOver kertoo kalenterisovelluksen lyhenteen AP olevan alempi palkkausluokka eikä aamupäivä.
Mikropuheen vahvuuksia onkin juuri se, että se ei tulkitse liikaa. Siksi moni näkövammainen suosii sitä tehtävissä, joissa jokainen sana ja merkki on kuultava oikein.
Uusi versio yhteistyöprojektilla
Mikropuheen uusi versio tuotettiin, sillä iäkäs Mikropuhe-ohjelma kaipasi kipeästi uudistusta.
Viime vuoden huhtikuussa aloitettiin neuvottelut Timehousen kanssa uuden version julkaisemisesta. Tavoitteeksi asetettiin ohjelman teknisen uudistamisen lisäksi käyttöoikeuksien siirtäminen Näkövammaisten liitolle niin, että puhesyntetisaattori olisi käyttäjille maksuton.
Projektin rahoittajiksi saatiin Näkövammaisten liitto, Näkövammaisten kirjastoyhdistys ja Tampereen seudun Näkövammaisten tukisäätiö. Projekti alkoi Näkövammaisten liiton tiedonsaantipalveluiden vetämänä tammikuussa ja uusi versio Mikropuheesta julkaistiin 24. elokuuta.
Ennen uuden ohjelmaversion julkaisua Mikropuhetta testattiin pienellä ryhmällä. Yksi testaajista oli ICT-ohjaaja Kalle Haukka.
– Käytin Mikropuhetta itse ja asensin sen myös muutamille asiakkaille. Ohjelma toimii hyvin. Vain Mikropuheen saaminen samassa koneessa useammalle käyttäjätilille tuotti ensin ongelmia, mutta tähänkin löytyi ratkaisu.
Projektipäällikkö Jukka Liimatainen sanoo, ettei käyttäjä juuri huomaa eroa vanhan ja uuden version välillä.
– Uudistukset ovat tekniikassa. Mikropuhe kuulostaa yhä tutulta itseltään.