Siirry sisältöön
Airut 1/2022

Ibrahim Milanovic aloittaa Airuen kolumnistina

Milanovic seisoo Iiriksen käytävällä valkoinen keppi kädessään, valkoinen neulepusero päällään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Ibrahim Milanovic.
Kuva: Marika Mäkinen

Ibrahim Milanovic on ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kolumnisti Airuen historiassa. Hänen Risteyksessä-niminen kolumninsa ilmestyy joka kolmannessa lehdessä.

Teksti Marika Mäkinen

Ibrahim Milanovic, 49, on kotoisin pienestä Gornji Vakufin kylästä Keski-Bosniasta. Hän ehti opiskella rakennusmestariksi, mutta joutui sitten lähtemään Bosnian sotaan. Suomeen hän päätyi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n kautta saamaan hoitoa kranaatin vahingoittamiin silmiinsä. Vuosi oli 1994.

Nyt 27 vuoden jälkeen Ibrahim Milanovic on solahtanut suomalaiseen yhteiskuntaan hyvin: hän on kouluttautunut, perustanut perheen, työllistynyt ICT-ohjaajaksi ja hakeutunut moniin harrastuksiin. Lisäksi hän toimii vapaaehtoisena tukihenkilönä Helsingin ja Uudenmaan näkövammaisten maahanmuuttajaryhmässä.

Sodasta Milanoviciä muistuttaa päivittäin sokeus.

– Sota oli rankka kokemus ja ihmiset kärsivät täysin turhaan.

Ibrahim Milanovicillä on kaksoiskansalaisuus ja suhde synnyinmaahan on lämmin: siellä asuvat sukulaiset ja monet ystävät. Omassa perheessä on vaimo Zevkija ja kolme tytärtä, Selma, Amila ja Belma.

Suomen kielen Milanovic on oppinut hämmästyttävän hyvin. Yksi selitys sille lienee, että hän lukee paljon. Tänä talvena häneltä on ilmestynyt omaelämänkerrallinen kirja, Voitto pimeydestä.

– Kolumneja en ole kirjoittanut aiemmin, mutta aloitan tehtävässä mielelläni.

Kuvassa Milanovic seisoo Iiriksen käytävällä valkoinen keppi kädessään.