Siirry sisältöön
Airut 12/2018
In memoriam

Pohjanmaan voima nukkui pois

Mustavalkoinen kuva Risto Viiperistä hieman kumarassa, alasuuntaan katsovassa asennossa juhlapuku ja kravatti yllään.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Risto Viiperi Näkövammaisten kesä­päivillä Seinäjoella toukokuussa 2007.
Teksti Osmo Leppänen

Sunnuntaina 25.11.2018 varhain aamulla soi puhelin. Soittaja kertoi murheviestin: Risto Kalevi Viiperi oli nukkunut ikuiseen uneen. Sanoma koski syvään, vaikka tiedettiin hänen voimansa viime kuukausina nopeasti heikentyneen. Risto oli syntynyt 3. syyskuuta 1934.

Ystävystyimme vuosikymmeniä sitten, joten saatoin seurata hänen elämänkaartaan läheltä. Hän tarttui ahkerasti monipuoliseen työhön. Monen muun ikäisensä kanssa hän kävi myös Ruotsin työmarkkinoilla, mutta palasi kuitenkin kotimaakuntaansa takaisin ja löysi pian työpaikan osuuskaupan tiskin takaa. Hiljalleen hänen näkönsä heikentyi ja myyjän työ oli jätettävä.

Risto kouluttautui 1960-luvulla liikunnanohjaajaksi ja toimikin muutaman vuoden liikunnanopettajana muun muassa Kokkolassa ja Nivalassa. Vetelissä syntynyt ja Kaustisella lapsuus- ja nuoruusvuotensa kasvanut Risto muutti Sinikka-vaimonsa ja pienten poikiensa kanssa Toholammille, jonne hänet valittiin kunnan liikunta- ja nuorisosihteeriksi. Toholammille valmistui heille myös omakotitalo. Riston jäätyä eläkkeelle talo myytiin, ja poikien jo aiemmin siirryttyä ruuhka-Suomeen Risto ja Sinikka muuttivat pysyvästi viihtyisään kerrostaloon Kokkolaan.

Kulttuurin parissa Risto vietti jo nuoresta pitäen vapaa-aikansa. Hän näytteli harras­tajateattereissa, ohjasi niille, sovitti ja kirjoitti tekstejä. Hän piti laulamisesta ja kirjoitti sanoituksia, joita on edennyt äänilevyille saakka.

Näkövammaisuus toi hänet myös Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n toimintaan, ensin eri toimikuntiin, sitten yhdistyksen hallitukseen ja viimein pitkäaikaiseksi yhdistyksen puheenjohtajaksi. Hänen aikanaan yhdistyksen monipuolinen harrastustoiminta vilkastui. Risto ohjasi mm. yhdistyksen Okulaari­teatteriryhmälle useita näytelmiä.

Risto oli vuosia myös NKL:n valtuuston jäsen ja jäsenkokous nimesi Riston Pohjanmaan Näkövammaiset ry:n kunniapuheenjohtajaksi.

Risto Viiperi siunattiin 7.12. Kaustisen kirkossa. Ristoa jäivät lähimpinä kaipaamaan vaimo Sinikka, pojat Jari ja Teppo perheineen sekä muut lähiomaiset.

Meille hänen monille ystäville jäi Ristosta kaunis muisto syvälle sydämiin.