Siirry sisältöön
Airut 1/2024

In Memoriam: Markku Onnela

Mustavalkoinen kuva. Parrakas mies soittaa pianoa.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Markku Onnela.
Kuva: Näkövammaisten liiton kuva-arkisto

Pianonvirittäjä ja opettaja Markku Onnela on poissa. Hän kuoli 14. marraskuuta 2023.

Markku syntyi 13. syyskuuta 1950 Sodankylässä. Hän sokeutui jo lapsena glaukooman seurauksena. Koulutie johti 1957 Sodankylästä Helsinkiin sokeainkouluun.

Koulun jälkeen 1967 Markku pääsi pianonvirittäjän oppiin Hellas-pianolle Helsingin Fredrikinkadulle ja vuotta myöhemmin tositoimiin Rajamäen tehtaalle Nurmijärvelle. Siellä hänestä kehittyi Väinö Tammelan kisällin opissa yksi maamme etevimmistä alallaan.

Hellas-pianon oppivuosien jälkeen Markku ryhtyi yksityisyrittäjäksi. Työsarkaa riitti kiertävänä pianonvirittäjänä kotiseudulla Lapissa. Kun näkövammaisten ammattikoulussa Espoon Leppävaarassa käynnistettiin pianonvirittäjän koulutusohjelma 1980-luvun alussa, kutsuttiin Markku uuden oppiaineen opettajaksi. 1980-luku kuluikin opetuksen ja opetussuunnitelmien parissa.

Ammattikouluvuosien jälkeen Markku perusti vuonna 1989 Suomen flyygelimestarit -nimisen piano- ja flyygelikorjaamon Vihdin Nummelaan. Yritys työllisti parhaimmillaan puolenkymmentä alansa osaajaa. Asiakaskunta koostui niin eturivin pianisteista kuin alan harrastajistakin. Hän suhtautui heihin kaikkiin yhtä arvostavasti käsityöläisen ammattiylpeydellä.

Työnsä ohella Markku osallistui aktiivisesti myös näkövammaisten järjestötoimintaan ja erilaisiin luottamustehtäviin. Markku tunnettiin hyvin myös urheiluväen piireissä. Häntä arvostettiin laajasti yli rajojen.

Markun muistoa kunnioittaen, ystävät ja näkövammaisten järjestöväki