Siirry sisältöön
Airut 2/2023
In memoriam

In memoriam: Eero Vartio

Mustavalkoinen kuva Eero Vartiosta.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Marika Mäkinen
Teksti Teuvo Ruponen

Lakimies, toimittaja ja kulttuurivaikuttaja Eero Vartio on kuollut. Hän kuoli itsenäisyyspäivän iltana kotonaan pitkän sairauden murtamana. Eero syntyi Kajaanissa 10. marraskuuta 1944. Lapsuutensa hän vietti Haapavedellä. Sokeuduttuaan tapaturmaisesti Eero jatkoi koulunkäyntiään Kuopion sokeainkoulussa. Sieltä hän siirtyi oppikouluun Haapavedelle. Ylioppilaaksi hän kirjoitti 1964 ja tuli opiskelemaan Helsinkiin.

Eero oli keskeinen voimahahmo, kun näkövammaiset opiskelijat ryhtyivät ajamaan parannuksia opiskeluoloihinsa. Eero oli sekä Sokeain opiskelijakomitean että sen seuraajan Näkövammaisten Opiskelijayhdistyksen sihteerinä.

Vuonna 1972 Eero siirtyi Sokeain Keskusliiton palvelukseen aloittaen juuri perustetun äänilehden, Ääniviestin päätoimittajana ja seuraavana vuonna kirjapainon johtajana. Hän toimi useita vuosia myös Näkövammaisten Airut -lehden päätoimittajana.

Eero valmistui 1974 filosofian kandidaatiksi. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan oikeustieteellisessä tiedekunnassa. Oikeustieteellistä koulutustaan hän pääsi soveltamaan Näkövammaisten Keskusliiton lakimiehenä. Tästä tehtävästä hän jäi eläkkeelle 2009.

Eeron sydäntä lähellä olivat kirjallisuus ja teatteri. Hän kirjoitti useita näkövammaisjärjestöjen historiikkeja ja oli mukana kirjoittamassa Suomen näkövammaisten ja näkövammaistyön historiaa. Eero kirjoitti myös näytelmiä. Näkövammaisteatterin lisäksi niitä esitettiin useilla näyttämöillä. Hän oli innokas bibliofiili ja aktiivinen Mika Waltari -seuran jäsen. Sokeain kuunnelmaraadin jäsenenä Eero oli useita vuosikymmeniä.

Henkilökohtaisesti muistan Eeron aktiivina, aikaansaavana työtoverina. Erityisesti muistissa ovat yhteiset vuodet opiskelijaliikkeen ajalta.

Kirjoittaja on Näkövammaisten liiton eläkkeellä oleva kuntoutusjohtaja.