Siirry sisältöön
Airut 3/2022
Kirjakorva

Raamattua ja keskiaikaa

Kirjan kansi: Anneli Kanto: Rottien pyhimys. Kannessa vanhoja koukeroisi piirroksia, joissa ihmishahmoja.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Kuva: Gummerus. Kuvankäsittely: Liisa Lähteenmäki
Teksti Tarja Räisänen

Hattulan Pyhän ristin kirkko, joka on valmistunut todennäköisesti vuonna 1480, sai katoliseen kirkkoon kuuluvat, Raamatun tarinoita kuvaavat maalauksensa vasta 1513. Tamperelainen kirjailija Anneli Kanto on kuvitellut tämän maalaustyön etenemisen ja vie meidät samalla keskiajan loppupuolen yhteiskuntaan.

Rottien pyhimys kertoo tarinan kirkkotaiteilijaryhmästä, joka asettuu kesäkaudeksi Hattulaan. Apupojan loukkaannuttua he palkkaavat avukseen paikallisen tytön Bellinan, jota pitäjäläiset pitävät omituisena. Teoksessa on niin historiaa, Raamatun kertomuksia ja rakkautta kuin aikalaisten elämää eri yhteiskuntaluokissa irtaimesta väestä, talollisista, papistosta ja säätyläisistä. Vieraillaanpa siinä myös Tottien hallitse-massa Hämeen linnassa.

Teos kertoo lähes kuva kuvalta, miten vielä nykyäänkin näkyvissä olevat kuvateokset ovat syntyneet ja mitä ne kuvaavat. Keskiaikainen ihminen ei usein osannut lukea, joten kuvilla oli tärkeä tehtävä Raamatun tarinoiden pitämiseksi mielessä. Kannon on täytynyt viettää tuntikausia niitä katsellen, samoin kuin historian arkistoja penkoen. Olen hämmästynyt, että tämä teos ei ollut vuonna 2021 Finlandia-palkinnon ehdokas.

Hattulan molemmat kirkot, samoin kuin Hämeen linna kuuluvat lapsuuteeni. Pyhän ristin kirkossa ja hienosti entisöidyssä linnassa olen vieraillut monta kertaa myös aikuisena. Ne jaksavat kiehtoa yhä uudelleen. Tämä teos sai haluamaan sinne taas kerran. Esitänkin toivomuksen, että HUN, KUN tai jokin muu pääkaupunkiseudun yhdistys tekisi sinne retken ensi vuonna.

Suosittelen kirjaa kaikille Raamatun tarinoista tai aikamatkoista pitäville. Tämän jälkeen haluat varmasti lukea myös Kannon muut romaanit, joita onneksi löytyy Celiasta.