Siirry sisältöön
Airut 2/2022

Armi Aavikko: Paperinukesta kokonaiseksi ihmiseksi

Kuustonen Aavikon tyylisissä esiintymisvaatteissa: valkoisessa topissa ja shortseissa, valkoisissa nahkasaapikkaissa ja punaisessa takissa. Hän on kohottanut kätensä ilmaan. Taustalla lavasteena suuri hehkulampuilla valaistu A-kirjain.
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Minka Kuustonen asettui Armi Aavikon nahkoihin asua myöten.
Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa on 20-osainen sarjakuunnelma edesmenneen missin ja laulajan elämästä.

Kuunnelma on voittanut Sokeain kuunnelmapalkinnon vuoden 2021 parhaana kotimaisena kuunnelmana.

Teksti Riikka Hänninen
Kuvat Jukka Lintinen / Yle

Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa -sarjakuunnelma sai ensiesityksensä kesällä 2021 Radio Suomessa.

Kuunnelman on käsikirjoittanut Kati Kaartinen ja ohjannut Antti Leino. Äänisuunnittelusta vastaavat Jukka Herva ja Anders Wiksten. Sokeain kuunnelmaraati palkitsi Armin pääroolin näytelleen Minka Kuustosen vuoden ääninäyttelijänä.

Oikea ihminen lööppien takana

Nainen, jolla on vaaleat pitkät hiukset, laulaa studiossa.
Minka Kuustonen valittiin vuoden ääninäyttelijäksi.

Kun käsikirjoittaja Kati Kaartinen sai Yleltä idean Armi Aavikosta, hän tiesi tästä yhtä paljon kuin useimmat meistä: mielessä olivat loppuaikojen sensaationhakuiset lööpit ja lapsuuden muistot lehdestä leikattavasta paperinukesta.

– En halunnut lähteä repimään enempää ihmisen elämää, vaan löytää lööppien takaa sen oikean ihmisen, joka hän mahdollisesti oli. Apuna oli useita haastattelu- ja, joita kuunnelmasarjassa myös kuullaan, Kaartinen kertoo.

Armista piirtyi kuva helposti lähestyttävänä ihmisenä. Haastatteluissa toistui yhä uudestaan, kuinka mutkaton ja vilpitön hän oli.

Työ meni tunteisiin

Armia näytellyt Minka Kuustonen valmistautui rooliinsa kuuntelemalla Armin haastatteluja ja tutustumalla hänen elämäänsä. Hän ei halunnut lähteä imitoimaan Armia vaan tavoitteli enemmänkin Armin asennetta.

Minka Kuustonen on saanut niin kuunnelmaraadilta kuin suurelta yleisöltä kiitosta herkästä ja raikkaasta Armi-tulkinnastaan, joka tavoittaa Armin vilpittömyyden ja aitouden. Ensimmäisen ison kuunnelmaroolinsa tehnyt Kuustonen yllättyi työn tunteellisuudesta.

– Ääni on niin herkkä työkalu. Kohtaukset tuntuivat yllättävän voimakkaasti. Välillä meillä oli tosi hauskaa, kun taas loppupään surullisia kohtauksia tehdessä piti joskus keskeyttää äänitys, kun alkoi itkettää niin paljon. Näyttelijäntyö ei ole koskaan ennen mennyt näin paljon tunteisiin. En tiennyt, että äänirooli voi olla näin kokonaisvaltainen, iloitsee Minka Kuustonen.