Siirry sisältöön
Airut 3/2018

Fa­ce­book saa­vu­tet­ta­vak­si? So­meka­na­va tes­taa ku­vai­lu­tulk­kaus­ta

Kuvankaappaus Facebookin kuvan editoinnin työkalusta. Editorin vasemmassa reunassa on valikko, johon sisältyvät alakohdat "Suodattimet", "Merkitse", "Rajaa", "Teksti", "Vaihtoehtoinen teksti" ja "Tarrat". Vaihtoehtoinen teksti -kohdan näkymässä on kuva Airuen kannesta ja kuvan vasemmalla puolella lukee: "Tälle kuvalle automaattisesti luotu vaihtoehtoinen teksti on: 2 henkilöä, hymyileviä ihmisiä. Lisää vaihtoehtoinen teksti, joka kuvaa kuvan sisältöä näkörajoitteisille ihmisille." Alapuolella on painike, jossa lukee: "Ohita luotu vaihtoehtoinen teksti."
Näytä kuvan suurikontrastinen versio Näytä kuvan normaali versio Suurena kuvaa
Facebookin editointityökalu on sinällään selkeä mutta turhan monivaiheinen.

Facebook on ottamassa käyttöön omien kuvien kuvailu­mahdollisuuden. Työkalu on kuitenkin vielä hankala käyttää ja toimii vain ajoittain.

Teksti Aatu Komsi

Kohta Facebookissakin lienee mahdollista kirjoittaa itse omien valokuviensa kuvailu eli niin kutsuttu alt-teksti. Tähän asti Facebook on tarjonnut vain tekoälyn laatimaa automaattista kuvailutulkkausta. Nyt yhtiö on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa testaillut myös käyttäjän oman tekstin syöttämisen työkalua.

Kaksi vuotta sitten käyttöön otettu automaattinen kuvailutulkkaus on ollut parhaimmillaankin suurpiirteinen ja koskenut vain palvelussa jaettujen linkkien esikatselukuvia. Käyttäjien omien kuvien kohdalla kuvailuna on kuvan ladanneen käyttäjän nimi. Uusi työkalu antaa käyttäjälle mahdollisuuden kirjoittaa haluamansa kuvailun itse.

Työkalu ei kuitenkaan vielä täysin toimi. Kuvailun voi syöttää, mutta muut Facebookin käyttäjät eivät saa sitä kuultavakseen.

Kehitystyö lienee käynnissä, sillä Airuen testissä vielä helmikuussa ainakin Facebookin iPhone-versio luki kuvailun – maaliskuussa enää ei. Kuvailun lukeminen ei helmikuussakaan toiminut monien näkövammaisten käyttämällä Facebookin mobiilisivustolla m.facebook.com, joka on työpöytäversiota saavutettavampi.

Kuvankaappaus Twitterin kuvailutekstin syöttämisen vaiheista. Ensimmäisessä kuvassa juuri ladatun valokuvan alle on ilmestynyt musta linkki, jossa lukee "lisää kuvaus". Sitä klikkaamalla on avautunut isompi ikkuna, jossa on valokuva ja sen alla tyhjä tekstikenttä, jossa ohjeistetaan: "Kuvaile tätä kuvaa näkövammaisille."
Twitterissä kuvailutekstin lisääminen vaatii vain pari klikkausta. Lisäksi ohjelma erikseen kehottaa siihen.

Twitterissä kuvailutekstin lisääminen vaatii vain pari klikkausta. Lisäksi ohjelma erikseen kehottaa siihen.

Editorin käyttöliittymä on myös puutteellinen. Esimerkiksi Twitterissä, jossa kuvailumahdollisuus on ollut jo pidempään, oman kuvailunsa voi jättää helposti klikkaamalla ladatun kuvan alle ilmestyvää ”lisää kuvaus” -linkkiä. Facebookissa käyttäjän pitää ensin klikata ”muokkaa kuvaa” -linkkiä ja sen jälkeen vielä kahta muuta kohtaa päästäkseen kirjoittamaan kuvauksen.

Koska Facebookin editori toimii vain pöytäkoneella eikä kännykällä, kuvat on usein käytännössä pakko kierrättää tietokoneen kautta ennen niiden julkaisua. Twitterissä alt-tekstin onnistuu myös kännykällä, mutta kuvailun syöttämisen mahdollisuus on ensin asetettava Twitterin kännykkä-apin asetuksista päälle.

Kuvailutekstiä ei myöskään voi kummassakaan palvelussa muokata enää sen jälkeen, kun kuva on kertaalleen palveluun ladattu. Kännykällä otettuja kuvia kuvaillakseen ne on siis usein kierrätettävä ensin tietokoneen kautta.

Mikäli Facebook saa työkalun toimimaan, siitä voi kuitenkin seurata merkittävä parannus näkövammaisten sosiaalisen median käyttömahdollisuuksiin.

 

Näkövammaisten Airut oli juttua varten yhteydessä Facebookiin mm. uuden toiminnon virheiden korjausaikataulun sekä kehitysuunnitelmien osalta. Yhtiö ei kuitenkaan antanut kommenttia aiheeseen lehden ilmestymispäivään mennessä.

Päivitys 15.3. klo 14.40: Lisätty maininta, että Twitterin iPhone-appi tukee kuvailun lisäämistä kuvaan.

Päivitys 28.3. klo 9:33: Korjattu aiempaa väitettä siten, että Twitterissä alt-tekstin lisääminen on kyllä mahdollista sekä iPhonella että Android-puhelimella, mutta toiminto on ensin laitettava päälle ohjelman asetuksista.